Начало Събития и новини Новини Информация за COVID-19
Информация за COVID-19
Четвъртък, 05 Март 2020г. 11:48ч.    PDF Печат Е-поща

Министерството на здравеопазването откри информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV.

На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

covid

По какъв начин се предава? 

Въпреки че източникът на вируса са животни, сега COVID-19 се разпространява от човек на човек. Понастоящем не разполагаме с достатъчно епидемиологична информация, за да можем да определим колко лесно и устойчиво този вирус се разпространява между хората. Изглежда, че той се предава главно по въздушно-капков път при кихане, кашляне или издишване. Към момента се смята, че инкубационният период на COVID-19 (т.е. времето между излагането на вируса и появата на симптомите) е около пет-шест дни, като може да достигне до 14 дни.

Въпреки че е известно, че вирусът може да бъде предаван, когато заразено лице има симптоми, още не е ясно дали може да се предава при леки или безсимптомни случаи. Ако хората с COVID-19 се изследват и диагностицират навреме и ако се прилагат строги мерки за контрол на инфекцията, вероятността от трайно предаване от човек на човек в общностите в ЕС/ЕИП е ниска. В борбата със SARS-CoV и MERS-CoV системното прилагане на мерки за профилактика и контрол на инфекциите беше ефективно.

Симтоми

  • повишена температура,
  • кашлица,
  • затруднения в дишането,
  • болки в мускулите и
  • умора.

В по-тежки случаи може да се стигне до тежка пневмония, тежък остър респираторен синдром, сепсис и септичен шок, което може да доведе до смъртта на пациента. Изглежда, че при хората с хронични болести има по-голяма вероятност болестта да протече по-тежко.

Има ли ваксина срещу COVID-19?

Към момента не съществуват ваксини срещу коронавируси, включително срещу COVID-19. Поради това е много важно да се предотвратят инфекциите и да се ограничи по-нататъшното разпространение след инфектиране.

Как се оценява рискът за общественото здраве в Европа по отношение на COVID-19?

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) наблюдава огнището чрез дейности по събиране на епидемиологични данни и предоставя оценки на риска, за да даде насоки на държавите членки и Европейската комисия в техните ответни мерки. ECDC поддържа постоянен контакт с Европейската комисия, органите за обществено здравеопазване в държавите — членки на ЕС, Китай и други държави, както и със Световната здравна организация, за да извършва оценки на този епидемичен взрив. Освен това ECDC публикува ежедневно резюмета и оценки на риска за гражданите на ЕС.

Повече информация


 

Member of

girp_logo           bolv_small